Numarul copiilor din centrele sociale din judet care au fost reprimiti in familiile lor a crescut de la un an la altul. In 2011, potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, au fost reintegrati in familiile naturale 33 de copii, fata de 21 cati au fost in 2010. Cresterea numarului acestora se datoreaza, in special faptului ca zece dintre ei sunt absolventi, dar si faptului ca o parte din cazurile rezolvate in 2011 au fost pregatite din anul precedent. Violeta Milas a aratat ca din cei care in 2011 s-au reintors la familiile lor, zece s-au integrat profesional, patru sunt frati (unul dintre ei are handicap grupa I), iar sapte au fost adoptati. In acest an, chiar daca deocamdata niciun copil nu a fost reintegrat in familia sa, se fac demersuri pentru ca opt copii sa fie reprimiti de parintii lor (din cei 22 care sunt ocrotiti la Centrul Social Multifunctional din Zalau).
Cu un pas inaintea institutionalizarii
Inedit, asa cum a aratat directorul DGASPC Salaj, este faptul ca in judet s-a actionat preventiv pentru a nu se ajunge in astfel de situatii. Mai precis, la nivel de directie s-a incheiat un parteneriat cu fundatia baimareana Hope and Home, prin intermediul caruia s-a evitat institutionalizarea a 15 copii ale caror familii treceau prin momente dificile. Violeta Milas a exemplificat in acest context, cazul unei mame singure care dupa ce si-a abandonat copilul in spital a fost determinata sa-l creasca, beneficiind de lapte praf si scutece. Un alt caz, a fost si cel al unei mame cu doi copii, care intentiona sa solicite institutionalizarea copilului cu handicap, avand datorii mari si nemaireusind sa se descurce cu cheltuielile pentru medicamente, hrana si utilitati. Sustinatorii acestui proiect au achitat datoriile familiei, iar mama a decis sa pastreze acasa cei doi copii. A fost si un esec, a admis interlocutorul nostru, cand o mama, consumator de alcool, a preferat sa-si lase cei patru copii in grija statului.
Copiii cu handicap, greu de reintegrat
In grija statului, asa cum a explicat Violeta Milas, ajung copiii abandonati in spitale, cei care au parinti decedati sau sunt in detentie, minorii care au fost abuzati sau neglijati. Reintegrarea lor ulterioara in familii tine cont in principal de modul in care parintii inteleg sa-i creasca si nu neaparat de conditiile materiale. Din momentul institutionalizarii, pentru fiecare copil se face, in urma unor evaluari complexe (medicale, scolare si sociale), un plan de servicii. Specialisii din cadrul DGASPC mentin legatura cu familia si efectueaza vizite in timpul institutionalizarii copilului. Reintegrarea este o sarcina grea, asistenul social si psihologul au cea mai mare raspundere. Este foarte greu sa faci un astfel de pas, de reintegrare, la familiile care mai au doi sau trei copii in centrele sociale. E nevoie, in prealabil si de o ancheta sociala de la primarie, deoarece autoritatile locale de cele mai multe ori nu sunt de acord cu reintegrarea cunoscand situatia familiei. Sunt cazuri in care solicitarea parintilor de a reprimi in familie copiii este refuzata deoarece se constata ca acestia nu pot dovedi ca in viata lor s-a modificat ceva de la momentul institutionalizarii copilului, respectiv de a dovedi ca pot oferi copiilor stabilitate. Nu neaparat saracia este motivul pentru care refuzam reintegrarea, ci mai ales viciile pe care parintii le au si modul gresit in care ei inteleg sa-i creasca, a precizat directorul DGASCP Salaj. Reintegrarea copiilor se face la propunerea directiei sau la solicitarea parintilor, iar in cazul in care copiii au suferit violente, reprimirea in familie se face doar cu acordul instantelor de judecata, asa cum a fost si intrarea copilului in sistemul de protectie. Practica a demonstrat ca este destul de dificil procesul de reintegrare a copiilor care au un handicap sever, deoarece de cele mai multe ori in acasa nu pot beneficia de medicatia si ingrijirea de specialitate necesara. Si pentru copiii preluati in asistenta maternala procesul de reintegrare este mai dificil, tinand cont de faptul ca cei mai multi dintre acestia sunt destul de mari si pot face comparatii intre ce au lasat acasa si ce au primit in alta familie.